Części ORI vs. Chiny (porównanie)
Autor Wiadomość
adams Offline
Użytkownik

Liczba postów: 224
Reputacja: 0
Części ORI vs. Chiny (porównanie)
Cześć Panowie,

w związku z tym, że ostatnio Blue ostatnio zamówił mi pare rzeczy z Chin i w ramach odrobiny rewanżu - pomijająć flaszke na zlocie jakimś - sprawdzić jak się mają te zadupki, to przy okazji wrzucę reszcie - może komuś się przyda przed podjęciem decyzji.

Zamówiłem zadupek do RN04 w kolorze - wyszedł jakoś lekko ponad stówe, więc naprawde nie spodziewałem się cudów.
Nakładka przyszła w 3 tygodnie (!) na podany adres, solidnie opakowana, przesyłką poleconą. Plastik jest dość miękki, wydaje się poddawać i sprawia wrażenie takiego, który ma szanse chwilę wytrzymać. Natomiast:

1) kolor zupełnie się nie zgadza. Trudno to uchwycić na zdjęciu, natomiast malowałem w zeszłym sezonie cały zadupek w kolor z kodu, więc mam porównanie (liczyłem się że kolory blakna) - kolor którym malowałem jest dwuskładnikową perłą, nakładka została siknięta zwykłym akrylem. Ale to nie problem, że to nie perła - kolor (nie odcień) jest po prostu inny. Nie zabolało - akurat to dla mnie chwila roboty.
2) błędy lakiernicze - jest ich sporo. Na zdjęciach próbowałem częśc uchwycić, na krańcach nakładki są złuszczenia i oczka, które są mocno widoczne, pozostałe jak "pypry" sporo mniej. Natomiast odprysk na zacieku też troche skreśla temat pozostawienia tego - bo pod spodem świeci biały podkład.
3) Faktura materiału na nakładce jest zupelnie inna niż na siedzeniu.
Wszystkie powyższe tematy mnie nie zaskoczyły ani nie zirytowały, na to byłem w 100% przygotowany. Ale temat który troche mnie zirytował, to:
4) Nakładka po założeniu co prawda pasuje w zaczepy, ale zatrzask jest tak luźno spasowany, że nakładka rusza się przód-tył motocykla w zakresie jakieś 5mm - po naszemu - lata jak żyd po pustym sklepie. Winę za to ponosi źle spasowany odbojnik (który jest zupełnie za wąski i wpada w otwór) i wspomniany zatrzask.

Generalnie temat jest do nareperowania i przy odrobinie zabawy i patentów będzie ok, natomiast piszę o tym, bo wiem że są tu osoby które mają higieniczne podejście do pewnych rzeczy (sam tak mam w temacie odbudowy swojego auta) więc jeśli ktoś chce czegoś p&p, to odradzam bo wymaga to po prostu sporo zabawy, przerabiania no i malowanie, którego ktoś może chcieć uniknąć. Ale jak ktoś ma odrobinę chęci, to proszę bardzo.
Mam foty, które wrzucę w weekend bo nie mam tu kabla.

Przy okazji - dziękuję jeszcze raz Blue za zamówienie - wiszę flachę Red_icon_smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-26, 09:20 PM przez Koczis.)
2014-12-26, 08:09 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Koczis Offline
Moderator - Forumowa Legenda :)

Warszawa
RN65 i RN01

Liczba postów: 10,687
Reputacja: 58
RE: Części ORI vs. Chiny (porównanie)
Adams oddzieliłem Twój post, aby był bardziej widoczny.
Czekam na C.D. czyli na obiecane fotki.
---
Jawa TS350 > XJ600s > FZS600 > RN12 2004 > RN09 2002 > FZ1s GT > RN09 2003 > CBR1000RR SC57a > RN12 2006 > RN22 lift > RN32 + RN01 > RN65 2024 + RN01 1999

Moje kiepskie filmy na YT: https://www.youtube.com/user/koczis27/videos

2014-12-26, 09:21 PM
Strona WWW Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Dżony Offline
szalony

Mściwojów
RN 19

Liczba postów: 763
Reputacja: 6
A ja zamawiałem sety regulowane czerwone z Hong Kongu 2 grudnia i uwaga otrzymałem je 8 grudnia tylko wziąłem przesyłkę rejestrowaną i kosztowało mnie to dodatkowe 130 zł ale chciałem mieć pewność żę otrzymam tą przesyłkę.Jeżeli chodzi o sety dla mnie rewelacja wszystko pasuje idealnie co do wykonania też nie mam do czego się przyczepić wszystko na łożyskach postaram się zrobić kilka fotek to wrzucę
Lewy pas i do końca gaz Red_icon_cheesygrin
2014-12-27, 06:42 AM
Pewus Offline
Konkretny

Powiat Chrzanowski
RN20 US

Liczba postów: 633
Reputacja: 3
te "itemy" z Chin nie są złe. Ja zmawiałem kierunkowskazy do swojej i elegancko działają już 2 sezony, a jeździło się w spartańskich warunkach pogodowych. Dla porównania, koleżanka kupiła kierunki z Barracudy (5x droższe niż chińskie podróbki) szybko zaczęły się pieprzyć...
2014-12-27, 11:32 AM
Dżony Offline
szalony

Mściwojów
RN 19

A tak wyglądają te moje chyńskie sety Red_icon_smile

2014-12-27, 01:30 PM
alex. Offline
Młody
**

Katowice
GSX-R 750 k7

Liczba postów: 90
Zamawiacie na ebay?
2014-12-27, 05:12 PM
Thor Offline
Wariat

Mazowieckie
RN20

Liczba postów: 2,533
Reputacja: 2
sety na foto wyglądają nieźle ciekawe jak będzie z wycieraniem i jak po sezonie będą wyglądały

2014-12-27, 05:40 PM
Dżony Offline
szalony

Mściwojów
RN 19

Thor napewno się wytra chyba że w skarpetkach będę simgal Red_icon_smile
Alex mi brał kuzyn z ebaya
2014-12-27, 06:24 PM
adams Offline
Użytkownik

Liczba postów: 224
Żeby było jasne - nie zamierzałem odstraszać od zakupów, tylko uświadomić, że w wypadku takiej nakładki zakup nie jest p&p i wymaga to trochę pracy - jak da się za niewiele wieksze pieniadze np kupić używane ori na allegro, ktoś może chcieć wybrać tą opcję.

Obiecane fotki:

Tutaj starałem się uchwycić różnicę kolorów - widać, że nakładka jest po prostu czerwona, a ogon ciemniejszy i bardziej wiśniowy - ogólnie zupełnie inny kolor:
[Obrazek: e86bc423dd81c676.jpg]

Tutaj nakładka przesunięta na maksa w jedną stronę:

[Obrazek: 1bbf336b93ff1eeb.jpg]

A tutaj w drugą, jak widać zakres ruchu jest całkiem spory Red_icon_wink :

[Obrazek: deabf8323da02196.jpg]

No i błedy lakiernicze:

[Obrazek: 4cb37a830d828887.jpg]
[Obrazek: a4671f153271361f.jpg]

Z drugiej strony Blue zamówił mi też kierunkowskazy, i one przyszły jeszcze szybciej bo w 2 tygodnie, równiez solidnie opakowane, podpięte w 10minut wszystko śmiga, za ułamek ceny tych w Polsce - zapewne identycznych.

Kiedys zamówiłem też szybę lustrzaną do mojego RPHA, i przyszła po 4 tygodniach, i jakość wykonania też git. Więc ze swojego doświadczenia uważam, że warto jak najbardziej, o ile ktoś nie przerazi się, jak będzie trzeba czasem coś przydłubać Red_icon_wink
2014-12-28, 01:14 PM
Rolsob Offline
Użytkownik KTM RC8R

Śląsk
KTM RC8R

Liczba postów: 1,163
Moim skromnym i tylko moim zdaniem ......me pedantyczne podejście do moto skreśla "Chińszczyzne" od razu. Wiele razy próbowałem ale nie umiem się przekonać mimo iż wiem że to by było dobre dla mojego portwela
KTM RC8 R / SHOEI XR-1100 / BERIK LS2-8323-BK / KNOX HANDROID / SIDI Vortice
2014-12-30, 01:03 AM
marcin_46 Offline
Użytkownik

Częstochowa
rn22

Liczba postów: 206
Ja tez zamówiłem nakładkę siedzenia pasażera i niestety przyszła uszkodzona ewidentnie w transporcie , po złożonej reklamacji dostałem zwrot $$$ i za ta kase naprawiłem i pomalowałem w oryginał . Ogólnie jestem zadowolony .
2014-12-30, 07:58 AM
MarioCFC Offline
Chicken Trips

Mikołajki
RN19

Liczba postów: 1,515
Mimo ze towar czasem kiepski to obsługa jest na najwyższym poziomie. Nawet jak jest jakaś malutka wada to albo zwracają połowę kasy albo wysyłają drugi towar albo zwracają całą kasę. Nie ma ryzyka.
2014-12-30, 08:42 AM
alex. Offline
Młody
**

Katowice
GSX-R 750 k7

Liczba postów: 90
Panowie, jak to jest z tym vatem i cłem? Do jakiej kwoty się nie płaci? Chciałem sobie nabyć parę dupereli, więc podzielcie się radami. Dzięki Red_icon_smile
2014-12-30, 03:10 PM
wilku7 Offline
Ostatni Sprawiedliwy

Mińsk Mazowiecki
ZX10R

Liczba postów: 833
Płacisz tylko tyle ile jest w aukcji... Nie ma żadnego vatu ani cła... Ja juz kilka rzeczy kupiłem i do mnie przyszły i jestem zadowolony Red_icon_smile
HJC RPHA 10 BEN SPIES + ALPINESTARS SMX PLUS + SHIMA VRS-1 + TSCHUL 737
2014-12-30, 03:53 PM
Blue Offline
Konkretny

Bydgoszcz
ZX10R 2010

Liczba postów: 951
Reputacja: 2
Przy większych paczkach lubią sprawdzić. Kumpel owiewki kupował i mu policzyli cło. Chyba do 150 Euro jest bez opłat, chociaż widziałem też wzmianki o kwocie 45 Euro.
2014-12-30, 04:01 PM
kaczor_scigacz Offline
kaczor

okolica wawy
yamaha r1 rn19

Liczba postów: 384
chinskie sety sa dobrej jakosci po 2 latach uzytkowania dopiero jeden podnozek od zmiany biegow lekko sie wytarl
zawsze i wszedzie nR1 bedzie!!!!
2014-12-31, 07:58 AM
zybel22 Offline
Młody
**

Dolny Śląsk

Liczba postów: 50
Niestety polska rzeczywistość prawie wszystkie produkty nie spełniają normy przynajmniej CE a wy ( koneserzy tychże motocykli) chcecie to pchać do tak wymagającego motocykla Red_icon_sad SKANDAL

"Nie sztuka kupić sztuka odpowiednio serwisować"
2015-03-29, 04:45 PM
janekpol Offline
Użytkownik

DSW
RN 22

Liczba postów: 107
Chinczycy są w stanie zrobić lepiej od oryginału tylko trzeba im za to zapłacić. Kupowałem klamkę do auta dałem 95zł i chodziła jeden dzień. Otwory w innych miejscach, linka za długa itp. Następnie kupiłem druga za 145 zl i ta jest już PICOBELO idealna niczym oryginał i nadal działa. REAsumując Chinskie Chnskim nie równe.
2015-03-29, 06:16 PM
srubar1 Offline
yamaha r1

starachowice
rn12

Liczba postów: 2,123
Reputacja: 8
nawet ori robia chinczycy
potem dostawa docelowa np baracuda,rizoma,itp
legalizacja i jazda
r1 i życie staje się szybsze......Red_icon_smile
2015-03-29, 06:34 PM
marcinho4td Offline
Użytkownik

Liczba postów: 210
Reputacja: 1
Dorzucę się. Jakiś tydzień temu doszły do mnie sety z honk kongu. Zamawiał mi Griosek na aliexpress, czekałem 2 tygodnie. Takie same jak ma blue tyle że złoty kolor. Wyniosły mnie 440 zł. Wszystko pasuję idealnie, nie ma żadnych mankamentów, wręcz przeciwnie wyglądają na dobrej jakości. Jedyne co to przy skręcaniu trzeba używać kleju do gwintów. Ja na pierwszej jeździe zgubiłem końcówke dzwigni biegów i sprzegła, ale ze swojej winy bo nie dokręciłem. Zamówiłem z womet techu i jeśli miałbym oceniać to wydaje mi się że te chińskie zgubione wydawały się jakby pożądniejsze...
Podsumowując: za 440 zł naprawde warto.
2015-03-29, 11:06 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->