hoski
Świeżak

Liczba postów: 5
Reputacja:
0
|
RE: opłata skarbowa
Nie wiem jak to jest u Twojego kolegi w wydziale komunikacji, ale w Sosnowcu nie sprawdzają czy jest opłata skarbowa. Miałem sytuację taką, że kupiłem samochód zarejestrowany 3 lata wcześniej na pewną osobę, ale zanim przeszedł w moje ręce, zmienił właściciela 4 razy, dlatego miałem łącznie z moją 5 różnych umów i też obawiałem się, że go nie zarejestruję na siebie. Nic bardziej mylnego, w wydziale komunikacji przedstawiłem tylko swoją opłatę czyli do ostatniej umowy, a gość w okienku oddał mi kwitek i powiedział, że oni tego nie wymagają, że jego interesuje tylko ciągłość umów. Fakt faktem, skarbówkę musisz zapłacić, bo prędzej czy później do tego dojdą, ale przy rejestracji nie powinno ich to interesować. Z tego wynika, że stanowisko urzędów nie jest w tej sprawie jednakowe, albo zależy tylko od humoru urzędnika...
|
|
2013-03-11, 07:05 PM |
|
PonuryKlecha78
Unregistered
|
Dokładnie nie ma wymogu sprawdzania opłaty skarbowej to po pierwsze. Po drugie żeby uniknąć korowodow to spiszcie umowę pomijajacą ciebie w tym układzie, tj ze niby kolega kupił moto od poprzedniego właściciela bezpośrednio wtedy ty unikniesz opłaty skarbowej wogóle  skoro ty nie przerejestrowałeś to dane poprzedniego właściciela nadal widnieją w dow. rejestracyjnym i ew. karcie pojazdu. Proste jak drut.
|
|
2013-03-11, 07:36 PM |
|
marider
E=mc^2 ;]
Podlasie
Rn22 / EU
Liczba postów: 2,261
|
Kumpel sie spoznil z oplata 2% podatku od kwoty na umowie k-s i wplacil kase 3 dni po ustawowych 14 dniach na rozliczenie sie z US - dorzucili mu stowke kary. Rozmowa z Naczelnikiem nic nie pomogla, pismem tez nic nie wskoral. Polsza
|
|
2013-03-11, 08:31 PM |
|
tajmer
Użytkownik

Wielkapolska ZŁOTÓW
ducati
Liczba postów: 197
Reputacja:
1
|
jeżeli nie przerejestrowałeś moto na siebie to niema podstawy do płacenia podatku bo wg prawa i papierów nie jesteś jego właścicielem czyli się nie wzbogaciłeś .
jak sprzedałeś moto dalej to sprzedającym powinien być gość z dowodu rejestracyjnego.
http://www.gt-electric.pl/subpage.php?id=5&title=motury ++++++++++++++++++++++++++++++++
jest ducati monster 800
były: komar 3, ogar 205, shl 175,cbr 600, peugeot 50cm, kawasaki kx125,hornet 900, r1 rn12, BOULEVARD C90, rn19, Fz1 N
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-11, 08:34 PM przez tajmer.)
|
|
2013-03-11, 08:32 PM |
|
tajmer
Użytkownik

Wielkapolska ZŁOTÓW
ducati
Reputacja:
1
|
(2013-03-11, 08:41 PM)Rolsob napisał(a): Data Umowy Kupna sprzedaży,a nie rej.liczy sie
do czego ? do podatku? zapłaci go nowy właściciel a umowę można spisać zawsze nawet dzisiaj
http://www.gt-electric.pl/subpage.php?id=5&title=motury ++++++++++++++++++++++++++++++++
jest ducati monster 800
były: komar 3, ogar 205, shl 175,cbr 600, peugeot 50cm, kawasaki kx125,hornet 900, r1 rn12, BOULEVARD C90, rn19, Fz1 N
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-11, 08:45 PM przez tajmer.)
|
|
2013-03-11, 08:44 PM |
|
tajmer
Użytkownik

Wielkapolska ZŁOTÓW
ducati
Reputacja:
1
|
jeszcze coś mi się przypomniało dowiedz się czy ten od którego kupiłeś moto wyrejestrował go w swoim urzędzie jak tak to trochę lipa bo w archiwum jest ta umowa z starą datą, chyba że się z nim dogadaleś że wyrejestruje jak ty się zdecydujesz zarejestrować robiłem tak kilka razy jak kaski zbrakło(ubezpieczenie koszty rejestracji podatek) to kilka m-cy po zakupie przerejestowałem na siebie oczywiście umowa z wczorajszą datą
jest ducati monster 800
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-11, 08:56 PM przez tajmer.)
|
|
2013-03-11, 08:51 PM |
|
tajmer
Użytkownik

Wielkapolska ZŁOTÓW
ducati
Reputacja:
1
|
aresztują cię na lotnisku okradłeś TUSKA
jest ducati monster 800
|
|
2013-03-11, 09:02 PM |
|
maxiimus
GhostRider

Sosnowiec
RN01
Liczba postów: 115
Reputacja:
1
|
Koledzy nie wiem czy to będzie jeszcze pomocne czy nie, ale sprawa wygląda następująco (pisze z własnego doświadczenia oraz na życzenie mogę podać podstawy prawne): Pierwsza podstawowa rzecz, urząd skarbowy z wydziałem komunikacji nie mają ze sobą nic wspólnego, jedynie słyszałem że nie chcą wydać pierwszej rejestracji w kraju jeśli cło i inne koszty przy sprowadzaniu nie są zapłacone ale to tylko w przypadku ściągania pojazdów zza granicy.
Zacznę od wydziału komunikacji bo to prosta i krótka sprawa, w dowodzi rejestracyjnym jest napisane że masz obowiązek w ciągu 30 dni poinformowania organ wydający o wszelkich zmianach które nastąpiły, czyli zmiana właściciela, pojemności itd. ale nie są obecnie wyciągane żadne konsekwencje jeśli tego obowiązku nie dopełnisz. I jak było w pierwszym poście, Twój kolega nie może mieć żadnych problemów z zarejestrowaniem pojazdu.
Druga sprawa urząd skarbowy, w tym przypadku jest tak że masz 14 dni od dokonania czynności cywilno-prawnej (zakupu) na zawiadomienie o tym urzędu skarbowego i zapłacenie 2% podatku od wzbogacenia się. Jeśli nie zrobisz tego w ciągu 2 tygodni może zostać nałożona na Ciebie grzywna do 30000zł (trzydzieści tysięcy to nie pomyłka) a minimum to 160zł i zależy od urzędnika. I to mogę egzekwować w ciągu 5 lat, jeśli przez 5 lat nikt z US się nie odezwał w tej sprawie to możesz być spokojny. Moja rada dla kolegi który zakładał post i napisał że przez 3 lata nie zapłacił to trzymałbym język za zębami i nie leciał do urzędu z tym, bo jest bardzo duże prawdopodobieństwo że nikt się nie zainteresuje tym, a jeśli już to udawaj głupka, że młody, że nie wiedziałeś i takie tam. Mogą Ci zrobić tyle samo co jakbyś sam poszedł. Tyle że jak sam pójdziesz to na 100% zapłacisz, a tak to 95% szans że nikt się nie odezwie w tej sprawie.
LwG!
|
|
2013-03-11, 10:34 PM |
|