wypadek, odszkodowanie i jak to wszystko wyglada od strony prawnej
Autor Wiadomość
malikowy Offline
SŁOŃCE NAWALAJ !!!

Łomianki k. Wawy
RN12

Liczba postów: 3,089
Reputacja: 12
RE: wypadek, odszkodowanie i jak to wszystko wyglada od strony prawnej
samotny, a nie powiedzieli Ci że 7600zł dostajesz w gotówce, a pozostałą wartość moto to wrak który możesz sam sprzedać ?
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 + BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track ExhaustRed_icon_fuckoffdbl
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR
2012-08-02, 02:26 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
samotnyy Offline
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09

Liczba postów: 347
Reputacja: 3
no tak tak, pisałem wcześniej, 7600zł odszkodowanie, a cenią pozostałość z R1 na 4500zł
-

"Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale"
2012-08-02, 05:56 PM
Suchy Offline
®1

Wawa
R1 rn09

Liczba postów: 931
Reputacja: 5
Viper, a co za problem mailes? ; >
LwG!
2012-08-02, 06:12 PM
marider Offline
E=mc^2 ;]

Podlasie
Rn22 / EU

Liczba postów: 2,261
Olej regeneracje wraku, to tylko rzecz. Oddaj szczatki (jesli mozesz i je wezma, niech sobie je sami sprzedadza) i bierz cala $ za motocykl, kupisz drugi, moze jeszcze lepszy czy nowszy. Co do wartosci pojazdu przed szkoda to sie odwoluj gdyz na bank ja zaniza, taka polityka.. Jakas umowe kupna z kwota masz plus srednia cena rynkowa i wartosc dodatkow plus kask, buty, kombinezon/kurtka, rekawice. Druga szkoda osobowa- zbieraj rachunki za wszystkie wydatki, chocby za plastry czy dojazdy (rachunki z TAXI np) i za rehabilitacje oraz kompletuj pelna dokumentacje medyczna. Niestety tu najpierw placisz sam za wszystko a poniesione koszty i odszkodowanie dostajesz dopiero po zakonczonym leczeniu. Przez niewielkie zajechanie drogi sam sie bujam z lekarzami (wiezadla poszly) juz 2lata, kumpel po wypadku na moto na nogi mial juz 9 operacji plus ze 2lata lezenia po szpitalach (koszt 1 zabiegu w CMC w Wawie to 18tys zl, panstwowo to by pewnie jeszcze czekal na byle jaka robote) i ze sprawa utknal w sadzie od 4 lat bo TU kreci jak wyplacic jak najmniej. Cieszy sie ze chodzi wogole ale juz z dzieciakami nie pobiega i do moto ma traume na reszte zycia- tak go gosc urzadzil..

Niestety takie jest ryzyko zwiazane z tym hobby. Mozesz jezdzic superprzepisowo a ktos inny Cie trafi bo slepy itd. Zdrowka zycze i pisz na biezaco jakie postepy w sprawie.
Ps: spac nie moge bo kolano znowu nap... I zapewniam Was, po tych 2ch operacjach ktore mialem do tej pory, to i tak o dwie za duzo! Nic smiesznego Red_icon_wink a na pewno przyjemnego.. Byle do wiosny. Hehe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-03, 03:14 AM przez marider.)
2012-08-03, 03:07 AM
samotnyy Offline
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09

Będę się odwoływał, już z Nimi gadałem, jakoś po niedzieli rzeczoznawca wpadnie raz jeszcze. Ale tak się zastanawiam, warto brać prawnika do tej całej papierkowej roboty czy to drogi biznes i lepiej samemu próbować to ogarnąć?

Co do rachunków za szkodę osobową to jak najbardziej, za byle głupoty zbieram bo to śmiechem żartem później się nazbiera tego.

Ale ale co z Twoimi więzadłami? Operowane miałeś czy nastawione tylko, żeby same się zrosły? Mocno dają się we znaki? Tak się składa, że mi też więzadło poszło, ale nie operowali mi tego, tylko nastawili odpowiednio, żeby samo się zrosło. Za 3 tyg gips z nogi zdejmują, a co z ręką nie wiadomo bo pęknięte kości w nadgarstku w dwóch miejscach i niby w październiku dopiero gips zdejmą..
-

2012-08-04, 10:05 AM
gruch Offline
Użytkownik

Leśnica (Opolska)
R1 RN09

Liczba postów: 315
Reputacja: 2
samotnyy, prawie zawsze oplaca sie brac prawnika, kwestia tylko, czy bedzie on na tyle kompetentny, zeby Ci pomoc. Najlepiej wziac takiego, ktory pomagal jakiej rodzinie czy cos.
2012-08-04, 11:54 AM
marider Offline
E=mc^2 ;]

Podlasie
Rn22 / EU

Mozesz zaplacic prawnikowi 2 tys lub wiecej za nic Red_icon_wink.

Napisz sam odwolanie i zobacz jaka dostaniesz odpowiedz z TU a jak nie chce Ci sie bawic, to skontaktuj sie z Krzyskiem (http://www.apu.pl/ , tez motocyklista Red_icon_wink ). Ja wiezadla mialem pozrywane wiec robili mi je w 2 turach: 1. rekonstrukcje bocznych plus szyty miesien jakis tam + 2. przednie i cos tam jeszcze. Za kazdym razem po zabiegu lezenie po 2 tyg jak kloda w lozku. Bolalo jak cholera (zwlaszcza ACL bo z miesnia pobieraja material na przeszczep :/ ), rehabilitacja i cwiczenia do przyjemnych tez nie naleza no i do konca zycia bede teraz latal z tytanem w kolanie. Cala ta historia z tym moim nieszczesnym wypadkiem i wiezadlami wk... mnie strasznie- moj sheltie ma tytul 2giego v-ce Mistrza Polski Agility i juz sobie na zawodach z nim pewnie nie pobiegam Red_icon_sad Co z motocyklami, gorami i extreme jak wczesniej, to sie okaze jak juz sie poskladam do kupy (zajmie to jeszcze ze 2 lata). Jak do tej pory po kilkunastu latach w siodle na mniejszych i wiekszych sportach to moja najgorsza "przygoda" choc obrazenia sa mniejsze niz poprzednie ... Jak nie stary dziad, to slepa babka, to jakis mlody gowniarz zajedzie lub przywali, ech...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-04, 01:14 PM przez marider.)
2012-08-04, 01:12 PM
samotnyy Offline
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09

W końcu sprawa coś ruszyła! Wg prokuratora odbędzie się mediacja za 2 tyg (poniedziałek, wtorek). Ale trochę mnie zasmucił, ponieważ twierdzi, że mogę "wyciągnąć" od sprawczyni wypadku ~2000zł. Jeżeli zażądam więcej kobietka może się nie zgodzić i sprawa trafi do sądu czyli kolejne 3 miesiące czekania, a sędzia na 100% nie przyzna mi żadnych pieniędzy, ponieważ jej firma ubezpieczeniowa pokryje wszystkie koszty, wydatki, szkody na zdrowiu. I wtedy pozostaje mnie przenieść sprawę na drogę cywilną i jakieś 2-3 lata ubiegać się od odszkodowanie bezpośrednio od Niej za poniesione krzywdy, straty itp.

Tak to wszystko powinno normalnie wyglądać? Rozwiązywał ktoś z was może sprawę za pomocą mediatora? Oczywiście w formie uczestnika takiej sprawy jako poszkodowany.
-

2012-10-25, 03:36 PM
marider Offline
E=mc^2 ;]

Podlasie
Rn22 / EU

Ja nie zdazylem, moja sprawczyni wypadku z ubieglego roku /koncowka maja/ zmarla sobie 2 czy 3 miesiace pozniej zanim doszlo do mediacji (slepa stara baba po 70-tce ktora wlazla pod kola przed cmentarzem ale ze do przejscia dla pieszych miala 50m dalej i lezc sie nie chcialo wiec na skroty przez ulice z nienacka pod kola "hyc"). Wyglebilem, wezwalem karetke i Policje ale pieszy oczywiscie jest swieta krowa, baba jako sprawca wypadku dostala upomnienie od Policji (sic!) i zabrala ja karetka "kolano boli" a ja mialem rozwalone moto i obita dupe. Polise jakas na zycie miala ale z tego, co sie dowiedzialem od agenta TU nie wyplacaja z tego szkody na innej osobie ani materialnej tak jak z OC sprawcy ktory Cie trzasnal autem czy innym pojazdem. R1 po szlifie naprawilem z wlasnych srodkow (wstepny rachunek z ASO byl na 12tys zl), od spadkobiercow nie bylo mozliwosci sciagnac zwrotu kosztow naprawy ani ich sadzic za szkode zdrowotna (u mnie przesunieta szczeka i takie tam..) - jak mi prokurator powiedzial, skoro sprawa nie trafila ani do mediacji ani nie doszlo do rozprawy w sadzie z powodu "szybkosci" oficera Policji prowadzacego dochodzenie i cala sprawe a pozniej opieszalosci Prokuratury w przesylaniu pism i wezwan, to niestety, ma Pan podwojnego pecha.. Po czym umorzyli postepowanie majac "w powazaniu" ze moher-sprawca-kamikaze rozwalil komus motocykl i kopnal /pewnie ze stresu/ w kalendarz. Polska.

Za wiezadlo i zlamane kosci w nadgarstku 2 tys zl zadoscuczynienia to smiech. Powiedz na mediacji ze chcesz 30 tys zl za obrazenia a jak nie, to kieruj sprawe do sadu z powodztwa cywilnego i nie ma sie co szczypac, jak baba slepa jest i nie potrafi jezdzic, to niech placi.
2012-10-25, 04:00 PM
samotnyy Offline
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09

O w ****, to ładnego pecha miałeś..

Taki plan na początku miałem, że z 20 tys. krzyknę, ale jak mi takie rzeczy prokurator powiedział to w sumie zwątpiłem. Szczęście w nieszczęściu, że na biedną nie trafiło i po znajomości mogła rodzina zabajerować prokuratora by tak podsunął mi pomysł.. Planuję z prawnikiem się skonsultować co on radzi, ale najpierw myślę, krzyknę na forum jak sprawy się mają, może ktoś podobną sytuację miał i to wszystko przerabiał. Trzeba wyciągnąć kasę na nową R1, na wiosnę Red_icon_cheesygrin
-

2012-10-25, 04:22 PM
malikowy Offline
SŁOŃCE NAWALAJ !!!

Łomianki k. Wawy
RN12

Liczba postów: 3,089
Reputacja: 12
nie ociągaj się i idź do adwokata, za poradę weźmie może 200zł, a jak będzie Cię reprezentować w sądzie to będzie chciał wyciągnąć tyle że i on i Ty będziesz zadowolony
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 + BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track ExhaustRed_icon_fuckoffdbl
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR
2012-10-25, 05:31 PM
samotnyy Offline
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09

taa wiem wiem, adwokat podstawa, na pewno mniej weźmie niż firmy od odszkodowań, a i efektywniejszy będzie. Tylko z ciekawości pytam, ile na mediacji można od kobietki wymagać, ale widzę, że chyba nikt tego nie przerabiał jeszcze
-

2012-10-25, 05:53 PM
mlodyluzak Offline
Młody
**

Liczba postów: 14
Reputacja: 0
20 tys zł to niestety ale nie wyciągniesz... Z praktyki wiem, że sądy dają ok 2-2,5 tys zł za 1% uszczerbek na zdrowiu. Dowiedz się od lekarzy jaki % uszczerbek odniosłeś. Ważne żebyś odzyskał kasę za motor i została stwierdzona jej wina. Sprawa odszkodowania ( wszelkie koszty poniesione w wyniku wypadku leki itp) i zadośćuczynienia ( za poniesioną krzywdę psychiczną i cierpienia) możesz dochodzić w postępowaniu karnym, a jak nie to w postępowaniu cywilnym... Warto wziąć prawnika - bo np jeśli wygrasz sprawę cywilną to i tak jego koszty pokrywa druga strona... Jestem prawnikiem więc polecam korzystanie z naszych usługRed_icon_smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-10-25, 09:57 PM przez mlodyluzak.)
2012-10-25, 09:56 PM
samotnyy Offline
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09

Więc ile mogę zarządać podczas mediacji? Wg prawnika, który miał już styczność z takimi sprawami, około 40% uszczerbku na zdrowiu Red_icon_wink a co do lekarza to albo firma przyśle kogoś by ocenił % uszczerbku na zdrowiu, a jak nie to sam mam iść i to załatwić. Z motocyklem wyjdę na 0, ponieważ odszkodowanie za motocykl oraz pozostałe rzeczy materialne zniszczone w wypadku pokryje Link4.
-

2012-10-26, 09:41 AM
Koczis Offline
Moderator - Forumowa Legenda :)

Warszawa
RN65 i RN01

Liczba postów: 10,687
Reputacja: 58
(2012-10-26, 09:41 AM)samotnyy napisał(a): około 40% uszczerbku na zdrowiu Red_icon_wink

Stary to Ty jeszcze masz siłę chodzić???
---
Jawa TS350 > XJ600s > FZS600 > RN12 2004 > RN09 2002 > FZ1s GT > RN09 2003 > CBR1000RR SC57a > RN12 2006 > RN22 lift > RN32 + RN01 > RN65 2024 + RN01 1999

Moje kiepskie filmy na YT: https://www.youtube.com/user/koczis27/videos

2012-10-26, 11:03 AM
Strona WWW Szukaj Odpowiedz cytując ten post
samotnyy Offline
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09

Stary już teraz tak Red_icon_wink
-

2012-10-26, 01:55 PM
marider Offline
E=mc^2 ;]

Podlasie
Rn22 / EU

Mi wiezadla (boczne, przednie i costam jeszcze) PZU wycenilo w sumie na 10%. Napisalem odwolanie i poki co czekam na odzew Red_icon_wink Z drugiej strony to sie zajebiscie ciesze ze choc troche moglem R1 pojezdzic w tym sezonie, w marcu myslalem ze sobie tylko na motocykl popatrze lub sprzedam..
2012-10-26, 06:34 PM
mlodyluzak Offline
Młody
**

Liczba postów: 14
Reputacja: 0
samotnyy - na mediacji to możesz powiedzieć ile Ci się podoba. To zależy od sprawcy - może nawet na 3 tys się nie zgodzić i z mediacji dupa...
2012-10-26, 07:46 PM
samotnyy Offline
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09

No właśnie nie wiem jak to wygląda, pierwszy i oby ostatni wypadek.. Ale najprawdopodobniej bez wciągnięcia sprawy na drogę cywilną się nie obędzie.

Marider- ale tylko więzadła czy inne jeszcze rzeczy miałeś? ja tu właściwie uszkodzony byłem/jestem od głowy po kolano Red_icon_wink
-

2012-10-26, 11:03 PM
marider Offline
E=mc^2 ;]

Podlasie
Rn22 / EU

"Tylko" kolano. W gratisie ponad 1,5 roku taczania sie po przychodniach, szpitalach, ortopedach i innych "specach" roznego typu. Rehabka ciagle trwa (gibam na zabiegi 3x 1,5h tygodniowo Red_icon_wink ), wlasciciwie to juz 2 lata i 1 miesiac po tym nieszczesnym dzwonku minelo i jeszcze sprawa ze szkoda osobowa sie ciagnie...
2012-10-27, 12:17 AM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->