świece / zawory etc - mechanik ? wiosna ?
Autor Wiadomość
Own3r Offline
SzerszeŃ

Stalowa Wola / Lbn
RN04 2000r.

Liczba postów: 324
Reputacja: 0
świece / zawory etc - mechanik ? wiosna ?
Witam
Może i głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi Red_icon_wink Na wstępie proszę o wyrozumiałość.
Zakupiłem r1 (końcówka 2000r) - oczywiście po zakupie należy ja przygotować (nie wierze kupującym i wolę przygotować ją od A do Z i nie mieć później niespodzianki przykrej).
A więc tak z tego co zauważyłem :
- do wymiany świece (regulacja zaworów i gaźników)
- opona tył

Teraz pytam czy z tą wymianą świec i regulacjami warto iść do mechanika (jeden liczy 300 zł drugi natomiast rozłożył mi cenę na poszczególne etapy pracy : samo mycie (myjka ultradzwiekowa), regulacja i synchronizacja gaznikow w tym modelu to 150pln
regulacja zaworow to od 100pln w zwyz bo zalezy ile plytek trzeba bedzie wymieniac
swiece NGK - 120pln z wymiana za 4szt)
Czy to jest do ogarnięcia samemu i ktoś potrafiłby pomóc z tym regulowaniem (bo z tym będe miał problem na pewno)

Oponę warto kupić używaną (nie klejona, bez żadnych defektów) w lepszym stanie czy lepiej nową ?

A i jak stwierdzicie żeby oddać do mechanika bo to dla typowego "świeżaka w mechanice" za trudne to oddać na wiosnę moto do przygotowania kompletnego ? Czy zrobić to przed zimą lepiej ?

Nie pytałbym jeśli nie fakt że uprzedzony jestem do fachowców - mechaników gdyż ustalają co innego a w maszynę wsadzają najtańsze rzeczy (znam taki przypadek).

Żeby nie zakładać nowego wątku to jakby ktoś mógł polecić jakiś dobry kask na r1 Red_icon_wink z tego co czytałem to polecają wszędzie "only" z poliwęglanu lub z włókna szklanego. Jakiś model ktoś poleca ? taki dobry - niedrogi. 500 zł ?

Jak coś nie tu napisałem czy coś to przepraszam i proszę o wyrozumiałość Red_icon_smile
Pozdrawiam
2012-10-22, 05:42 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
darqvader Offline
Wariat

Piotrków Trybunalski
Czas na R6.

Liczba postów: 1,225
Reputacja: 4
RE: świece / zawory etc - mechanik ? wiosna ?
Zacznę od kasku. Do 500zł szału nie będzie. Rozejrzyj się za jakimś HJC, KBC czy też AGV. Niekoniecznie nowy. Poszukaj, masz całą zimę bo raczej teraz jeździć nie będziesz a może natrafisz na jakąś okazje.

Co do serwisu. Przed nowym sezonem wypada zajrzeć, posprawdzać wszystko i odpowiednio przygotować maszynę. Mam tu na myśli świece, olej, filtr powietrza, filtr oleju, hamulce, przejrzenie płynu hamulcowego ewentualna zmiana i odpowietrzenie. To tak w wielkiem skrócie. Myślę że te rzeczy byłbyś w stanie sam przejrzeć/zmienić. Tego typu "naprawy" nie są wielce skomplikowane. Co do synchronizacji gaźników czy regulacji zaworów bo o to też padło pytanie. Jeśli kiedykolwiek miałeś styczność z tego typu pracami to możesz podjąć się takich zadań, jeśli nie czujesz się na siłach, oddaj do mechanika, żaden dyshonor. Nie każdy musi wiedzieć wszystko z każdej dziedziny, wiedza i doświadczenie pewnie z czasem przyjdą Red_icon_smile Wiadomo, pogrzebać przy motocyklu przyjemna rzecz Red_icon_smile
Co do kapcia, jeśli możesz sobie pozwolić kup nowego, bynajmniej takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam.

No speed, no fun.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-10-22, 06:01 PM przez darqvader.)
2012-10-22, 05:59 PM
Own3r Offline
SzerszeŃ

Stalowa Wola / Lbn
RN04 2000r.

Widzę że kolega stały bywalec forum Red_icon_smile aż miło Red_icon_wink
myślę że kask za 500 zł również spełni swoje funkcje tak samo jak np za tysia lub więcej (tyle że droższy to bardziej markowy i nabajerowany). Ale się rozejrzę bo jest czas.

Te czynności co wymieniłeś byłbym wstanie wymienić lub poprawić Red_icon_smile
Może posiadasz jakąś instrukcję obsługi tego moto w j.polskim ? - chodzi tu o rozmieszczenie takich rzeczy jak np. filtr oleju (to by pomogło w zaoszczędzeniu czasu)

No o regulacji gaźników i zaworów nie mam pojęcia ;/ ale może jest na forum jakiś poradnik, który mógłby mi pomóc się nauczyć takiego fachu ?
2012-10-22, 06:15 PM
darqvader Offline
Wariat

Piotrków Trybunalski
Czas na R6.

Hehe, nie zaprzeczam, na forum zaglądam systematycznie Red_icon_smile Co do kasku, powyżej 1000 zł mówimy o kaskach takich firm jak Shoei, Arai, czyli ścisłej czołówce. http://sharp.direct.gov.uk/ - tu masz niezależny test skorup. Jak już jakąś znajdziesz, wstukujesz tam model i markę i sprawdzasz jak wypada. Staraj się dobrać taką która będzie miała minimum 3-4 gwiazdki bezpieczeństwa.
Co do serwisówki do RN04, takowej niestety nie posiadam :/ Co do rozmieszczenia filtrów, powietrza masz pod zbiornikiem a oleju przy łączeniu pługów Red_icon_smile Wiesz, tak z poradników lepiej synchronizacji czy tym bardziej regulacji zaworów się nie ucz Red_icon_cheesygrin Oczywiście żadnego z nich nie neguję ale teoria a praktyka to niestety czasami dwie różne rzeczy. Jeśli już, jeśli posiadasz jakiegoś znajomego mechanika który zna się dobrze na rzeczy, to możesz go poprosić o ewentualne przekazanie wiedzy, nie inaczej. Jakby nie patrzeć nie mówimy tutaj o jakimś chińskim motorowerze pojemności 50 cm3 lecz o poważnym motocyklu sportowym niebagatelnej mocy Red_icon_tongue A nawet najmniejsze niedopatrzenie w jakimś calu może mieć wpływ na Twoje bezpieczeństwa.

No speed, no fun.
2012-10-22, 06:50 PM
griosek Offline
ninja

Warszawa
zx10r

Liczba postów: 796
Do gaźników nie polecam się dotykać jeżeli chcesz żeby dobrze działały. Do ich synchronizacji potrzebny jest wakuometr, którego pewnie nie posiadasz. Zawory też by radził zlecić mechanikowi. Natomiast filtry, oleje, świece, płyny możesz sam zrobić. Z instrukcją po polsku może być problem, na pewno w necie są po angielsku.
Co do opony to ja odradzam używane, ale polecam takie które mają 2-3 lata i nie były używane, spora oszczędność...
Co do kasku to odkryłem jedną rzecz. Różnica pomiędzy takim za 500 zł a takim za 1500 zł to:
-aerodynamika (ogromna różnica)
-wentylacja (parująca szybka etc.)
wytrwałości na uszkodzenia mechaniczne nie sprawdzałem Red_icon_wink.

120 zł za świece z wymianą? Nie wiem jak jest w twoim modelu (ja miałem z 2002) ale świece irydowe (które polecam) kosztują ok. 35 zł za sztukę, więc 4 x 35 zł daje 140zł za same świece...
2012-10-22, 07:38 PM
malikowy Offline
SŁOŃCE NAWALAJ !!!

Łomianki k. Wawy
RN12

Liczba postów: 3,089
Reputacja: 12
Owner kask za 1tys. w stosunku do takiego za 500zł to ogromna różnica i bezpieczeństwo też.

Za swojego xr1100 dałem ponad 2tys. ale i tak jadąc ponad 200 lepiej trzymać głowę na wprost, poza tym bajer w moim modelu to spoiler w dolnej tylnej części skorupy który ma zapobiegać naciskowi na kark.

Poza tym w tanim kasku nie będziesz miał takiej wygody, będzie cięższy przez co i na dłuższe wyprawy będzie męczący, kaski mają różne wielkości wizjera ( przez jednego widzisz wąsko i nisko inny da Ci lepsze pole widzenia), wymienne wkładki wewnętrzne z możliwością dokupienia nowych i w różnych rozmiarach dla lepszego dopasowania do głowy i twarzy, różne kolory szybek
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 + BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track ExhaustRed_icon_fuckoffdbl
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR
2012-10-22, 08:12 PM
XoXo
Unregistered

tak jak pisze griosek regulację samemu sobie odpuść, baa powiem więcej nie dawaj byle jakiemu mechanikowi tylko jakiemuś naprawde magikowi albo do ASO podskocz z tym. Regulację gaźników jest bardzo łatwo spieprzyć. Na świece też nie żałuj, za 120 zł z wymianą to albo jakiś najgorszy kibel NGK albo podróbki (w sieci jest najwięcej podróbek NGK) kup sobie samemu irydówki jakieś NGK/Denso/Brisk i podjedz na wyminę tylko.

Co do kasku za 500 zł to nie bedziesz miał żadnego rewelacyjnego, uwierz mi generalnie bedziesz miał standardowy garnek ale jeżeli nie masz hajsu to poszukaj używki albo kup taki za 500 zł, każdy od czegoś zaczynał.
2012-10-22, 08:23 PM
Odpowiedz cytując ten post
marider Offline
E=mc^2 ;]

Podlasie
Rn22 / EU

Liczba postów: 2,261
Wiosna to poczekasz w kolejce tydzien czy dwa albo i z miesiac jak sie ludzie obudza z reka w nocniku patrzac na slonce i kazdy bedzie lecial na wymiany czy regulacje naciskajac ze ma byc szybko zrobione co trzeba. Postaw motocykl do dobrego warsztatu zima kiedy i chlopaki mniej roboty maja i na spokojnie bez pospiechu moga wszystko sprawdzic/ wymienic (nie wiem jak u Was ale u mnie busik przyjezdza, zabiera moto i odwozi gotowe do jazdy).

Niedrogi dobry kask to Shark S800.
2012-10-22, 08:42 PM
maniana Offline
Młody
**

Liczba postów: 17
Hmm ja tez podziele na kilka etapow Red_icon_smile

kask nie oszczędzaj i markowy za 500 dostaniesz dobry AGV są wmiare w tej cenie .

Opona - nie opłaca sie kupowanie używanej przerabiałem to kupisz z 2 w sezonie jak dużo jeździsz po 100 x2 + przełożenie itp to dołożysz trochę i masz nowa no i nie będziesz sie denerwował ze ci na kolano nie chce zejść bo ktoś jezdzil inaczej niz ty, wg mnie każda opona pokazuje jak kto jezdzi.

Swiece NGK 100zł potrzebujesz dlugi rurkowy klucz 16 i podstawowe narzedzia to wymienisz sam.

olej + filtr oleju wymień przed wiosna sam możesz to banalne.

Czyszczenie i regulacja gaźników - możesz sam wyczyścić dokładnie rozbabracie złożyć do regulacji potrzebujesz 4 wakuometry to jest dość trudne ale do opanowania. 2 opcja to kupić taki spray działa o ile gaźnik nie jest bardzo zasyfiony sikasz wtedy w gardziele ale regulacje warto zrobić

regulacja zaworów - jeśli ci nic nie puka stuka bzyczy dobrze sie zbiera dobrze pali itp to nie ruszaj, to jest juz bardzo złożone do ogarnięcia ale musisz mieć szczelinomierz klucz dynamometryczny trochę wiedzy itp.
2012-10-22, 09:12 PM
Kafel Offline
Lubię fajne cycki

Sokołów Podlaski

Liczba postów: 4,288
Reputacja: 3
Jak dla mnie 500zł za kask na R1 to za mało. No ale jak kto woli. Ja opony kupowałem używane w dobrym stanie bo jakoś ciężko mi było wydać na nową. Wolałem na wachę. Ale też kwestia rozumowania. Ja się na używkach nie zawiodłem. Czynności mechaniczne zawsze zlecam mechanikowi i sam łap nie wsadzam. Wolę zapłacić i mieć z bani i fachowo zrobione

2012-10-22, 09:20 PM
Own3r Offline
SzerszeŃ

Stalowa Wola / Lbn
RN04 2000r.

A co myślicie o tym kasku -> http://allegro.pl/kask-suomy-spec-1-bost...34230.html

Ok. To w takim razie powymieniam wszelkie rzeczy sam ,a co do regulacji to dam do mechanika Red_icon_smile (muszę wyregulować gdyż nierówno pracuje mi maszyna na obrotach)
A tak nawiasem wspomniano o świecach irydowych - pierwsze słyszę o takich także pytam czy warto dopłacić i takie wybrać ? Czym są lepsze od zwykłych ?
2012-10-23, 06:10 PM
darqvader Offline
Wariat

Piotrków Trybunalski
Czas na R6.

Wedle testu który Ci wczoraj polecałem pod kątem bezpieczeństwa łapie raptem 3 gwiazdki także dupy nie urywa. Głupi AGV K-3 ma już nawet 4 gwiazdki. Bezpieczeństwo najważniejsze, wygląd swoją drogą Red_icon_tongue

No speed, no fun.
2012-10-23, 06:41 PM
XoXo
Unregistered

Denso generalnie wiekszość mechaników, sprzedawców poleca bardziej niż NGK. Sam w swojej poprzedniej rn12 jeżdżąc na NGK cały czas przerzuciłem się na Denso i moto chodziło znacznie lepiej z tego co pamiętam był to model IU27a (albo bez "a") cena niestety to ok. 65 zł za sztukę ale warto. Teraz w swojej rn20 smigam na Brisk-ach plazmowych (nie irydowych) , producent zapewnia, że są dożywotnie, naprawdę fantastyczne świece ale cena to ok 100 zł za sztukę.

Odnośnie kasku to bardzo dobry garnek za taką cenę.
darqvader według tego testu shoei xr 1000 też ma 3 gwiazki a prawda jest taka, że prócz naprawdę topowych modeli AGV-a jak gp-tech shoei/arai/schuberth/suomy miażdzy pod każdym względem, zresztą wybierz się do pierwszego lepszego salonu i zapytaj suomy czy AGV, odpowiedz bedzie prosta...
2012-10-23, 06:47 PM
Own3r Offline
SzerszeŃ

Stalowa Wola / Lbn
RN04 2000r.

No tak warto zainwestować w świece bo głupio by było kiedyś trafić na odludzie i żeby sprzęcik nie odpalił Red_icon_smile

co do kasku to w testach 5/5 mają takie modele (nowe) :
NITRO AIKIDO - 425 zł
Caberg V2R - 599 zł
AGV STEALTH - 535 zł
I one niczym się nie wyróżniają od np. Shoei xr 1000 ?
http://tablica.pl/oferta/kask-shoei-xr-1...;r:8;s:125

I lepiej wziąć w takiej cenie tego shoei używańca niż nowego garnka ?
2012-10-23, 07:11 PM
XoXo
Unregistered

wyrózniają i to bardzo.
Budowa:
Nitro - włókno szklane
Caberg - zwykły thermoplast
AGV - włókno węglowe i szklane
Shoei - system AIM +, czyli pięć warstw materiału : włókno szklane , dwa rodzaje włókna organicznego, włókno zbliżone budową do carbonu (węglowe) i znowu włókno szklane + dwie rózne gęstości wypełnienia - co ciekawe na każdym kasku pod wyściółką masz autograf jakiegoś Pana Mijagi, który składał Twój kask Red_icon_smilekażdy kask jest ręcznie składany i nieliczna firma, która robi to do tej pory w Japoni.

Warto jeszcze nadmienić, że włókno szklane a włókno szklane to duża różnica Red_icon_smile

Zapięcie:

podówjne DD u wszystkich prócz Caberga on ma zapadkowe. Generalnie unikaj innych zapięć niż DD.

Wnętrze:

Caberg - antybakteryjna, wyjmowana, do prania
AGV - wyjmowana, do prania
Nitro - wyjmowana, do prania
Shoei - antybakteryjna, wyjmowana, do prania - ten kask możesz prać w wannie normalnie albo w pralce bo jest zrobiony z jednej części a nie połączony z dwóch, więc się nie rozklei

Szyba:
Shoei ma pinlock, reszta standart

Waga:
nitro - 1500
Caberg - 1450
AGV - 1500
Shoei - 1330 +/- 50

Wentylacja :

Shoei - dwustopniowe wloty wentylacji w części czołowej i na szczęce, wylot wentylacji zintegrowany w skrzydle oraz na karku
Nitro - system wentylacji zapewniający nawiew na szybę oraz chłodzący górną część głowy
Caberg - Wlot powietrza na brodzie oraz w górnej części kasku, Wylot z tyły kasku
AGV - Wlot powietrza na brodzie oraz w górnej części kasku, Wylot z tyły kasku

AGV i Shoei mają spoiler
Caberg i Nitro nie mają

Dodatkowo Shoei posiada dolną płetwę

To tak bardzo z grubsza...
2012-10-23, 08:00 PM
Kafel Offline
Lubię fajne cycki

Sokołów Podlaski

Liczba postów: 4,288
Reputacja: 3
Co do Caberga to ja go posiadam. Kupiłem bo był najbardziej wyględny, dobrze pasował na banie i ma blende przeciwsłoneczną no i cena mnie nie przerażała bo w momencie zakupu dałem 750zł. Te zapięcie jak dla mnie jest super bo szybko się zapina i odpina. Jak czytałem opinie to pisali że głośny. Musiałbyś samemu ocenić. Ja nie mam odniesienia bo to mój pierwszy kask, ale nie ma tragedii moim zdaniem.

2012-10-23, 09:09 PM
XoXo
Unregistered

jasne, wygodniejsze jest zapięcie zapadkowe ale DD jest dużo ale to dużo bezpieczniejsze ( wszystkie kaski stricte torowe nie zostaną dopuszczone jak mają inne zapięcie niż DD ). Co do zapinania DD to człowiek szybko się uczy i dochodzi do wprawy Red_icon_smile
2012-10-23, 11:11 PM
griosek Offline
ninja

Warszawa
zx10r

Liczba postów: 796
Co do świec irydowych... mam porównanie NGK zwykłe i NGK irydowe... irydowe (komplet) kosztuje 160 zł, zwykłe nie wiem, ale moim zdaniem nie jest to duża cena a różnica jest spora... zresztą z tego co wiem to chyba oryginalnie świece irydowe były montowane w erłanach (a przynajmniej w RN09)...
2012-10-24, 03:56 PM
Own3r Offline
SzerszeŃ

Stalowa Wola / Lbn
RN04 2000r.

Dziękuję za tak liczne odpowiedzi Red_icon_wink I na wiosnę lepiej dołożyć i wsunąć w maszynę irydki Red_icon_smile
a co do kasku to obejrzę na razie te używane (jeśli nie spasują to wybiorę chyba któryś z tych co podałem - chyba że ma ktoś lepszą propozycję)
http://allegro.pl/show_item.php?item=2716434230
http://tablica.pl/oferta/kask-shoei-xr-1...;r:8;s:125
Który jest lepiej kupić z tych używanych co podałem ? Bo cena jest ta sama...
2012-10-24, 05:43 PM
XoXo
Unregistered

Jeden i drugi jest bardzo dobry, w tym wypadku proponowałbym Ci pójść do salonu gdzie maja suomy i shoei i poprzymierzac, w którym będziesz czuł sie lepiej, bardziej komfortowo i tego brać Red_icon_smile
2012-10-24, 06:31 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->