[RN04][2001] Kilka problemów/spostrzeżeń
Witajcie ponownie, chciałbym zapytać o kilka "dupereli" i zapytać doświadczonych posiadaczy R1, czy mam się przejmować problemami/spostrzeżeniami po zakupie nowego moto.
Jak prawdopodobnie część z Was wie, zakupiłem RN04 z 2001 r. - przestawiałem się na dniach w "Świeżakach", a że jestem świeżym właścicielem R1 chciałbym zapytać:
1) Czy normalnym jest, że wolne obroty (bez ssania) wynoszą 1500rpm? (na ciepłym oczywiście), czy raczej moto powinno mieć mniej?
2) Czy jest jakieś pokrętło lub śruba regulująca wolne obroty? (w ZX6R miałem taką po prawej pod osłoną zbiornika paliwa).
3) Czy kranik paliwa w RN04 wienien być zamykany przy dłuższych postojach, codziennie, czy w ogóle zawsze otwarty?
4) Aby odpalić moto (zimy czy ciepły, krótki postój czy kilkudniowy bez różnicy) muszę odkręcić manetkę (dodać gazu) - czy to normalne? Nie palił na dotyk od oględzin moto przed zakupem trzeba było mu pomóc manetką, bo nie zaskoczyłby, kręciłby pewnie aż rozładowałby aco.
5) Światło stop przestało działać po wciśnięciu klamki - po zwarciu styków jeden z drugim - światło świeci - czyścić? rozbierać klamkę? czy jest jakiś prosty sposób?
6) Słychać cykanie jakby z lewej strony silnika (może rozrząd?) - podobno łańcuch był wymieniany na początku sezonu.
7) Podczas oglądania moto, jazdy próbnej(dzień później), podczas powrotu (110km) do domu po zakupie, jazda była super, dziś nie chciał odpalić - musiałem długo kręcić i z bólem zaczął kopać i odpalił (po około 6-10 sekundach). Dodam, że zrobił mi to dziś 2 razy jeszcze - po zatrzymaniu się i skoczeniu do sklepu po fajki (czyli 3-5 minut przerwy na gorącym silniku) i po 3 godzinach od zgaszenia (na zimnym). Dodam również, że w parze z ciężkim odpalaniem pojawił się problem ze zbieraniem się z postoju (ruszam na 1 biegu) - był temat na forum i nawet aktywny jest ale zrobił się tam trochę offtopic dlatego wspominam tutaj przy okazji. Może to będzie mylące, może nie - gość w dzień sprzedaży dzwonił, że aco mu padło więc jadąc do niego kupiłem sobie nowy (295 pln) taki sam jaki zajmował miejsce pod siedzeniem kierowcy. Sprawa się trochę komplikuje, bo problem ze zbieraniem się występuje jedynie przy ruszaniu i przy niskich obrotach - objaw jest identyczny z takim jakby zabrakło paliwa w baku - ja mu w gaz a on powoli z bólem się zbiera i buuuuczy, jak przekroczy większe obroty (około 3,5 - 4 tysięcy obrotów) to idzie jak "poye-bany".
Korzystałem z opcji "szukaj" i się naczytałem przez ostatnie 2 godziny i ile użytkowników, tyle podpowiedzi - jutro na szybko sprawdzę jeszcze alternator i regulator napięcia miernikiem.
Nie mam podstaw aby sądzić, że informacje przekazane mi przez poprzedniego właściciela są nieprawdziwe (chociaż możliwe że prawdą jest 90% z tego co mówił - nigdy nie można być pewnym) sprawiał wrażenie naprawdę kompletnie zielonego a moto oddał do serwisu na przygotowanie do sezonu po tym jak go sobie sprowadził zza zachodniej granicy w grudniu 2012. Opony i klocki nowe (tarcz nie ruszał), łańcuch nowy ale zębatek nie ruszał :/ , rozrząd i czyszczenie i regulację gaźników niby miał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-30, 10:09 PM przez Mihu.)
|