mlodyluzak
Młody

Liczba postów: 14
Reputacja:
0
|
RE: wypadek, odszkodowanie i jak to wszystko wyglada od strony prawnej
za mało mam informacji żeby Ci pomóc. Wnioskuje, że jest prowadzone postępowanie przygotowawcze przez prokuratora w którym sprawca będzie odpowiadał za spowodowanie wypadku komunikacyjnego którego następstwem było spowodowanie obrażeń powyżej 7 dni (art. 177 kk). Prokurator w toku może skierować sprawę do mediacji - jeżeli dojdzie do pojednania to może nawet umorzyć postępowanie z uwagi na niski stopień społecznej szkodliwości i sprawa nie trafi do sądu karnego nawet.
W toku mediacji musisz więc mówić że doznałeś strasznej krzywdy i cierpień  koszty leczenia poniosłeś takie i takie i że chcesz tyle zadośćuczynienia za cierpienia ( nie wiem jakie miałeś obrażenia - ale tak jak pisałem ok 2 tys zł za 1% uszczerbku możesz wołać ). Jeżeli prokurator nie umorzy postępowania przygotowawczego to sprawa trafia do sądu karnego i wtedy musisz złożyć wniosek o naprawienie szkody. Jak prokurator umorzy postępowanie to wtedy można skarżyć taka decyzję - ale są krótkie terminy więc trzeba migiem do Pana mecenasa. Jest to załatwianie sprawy cywilnej w postępowaniu karnym. Można też od razu do sądu cywilnego sprawę skierować - ale trzeba płacić za pozew.
Jeśli chcesz to dobrze rozegrać to od razu weź sobie prawnika. Ludzie często za późno przychodzą, jak się już coś skitra, a wtedy ciężko coś zwojować.
|
|
2012-10-27, 12:40 AM |
|