wypadek, odszkodowanie i jak to wszystko wyglada od strony prawnej
Autor Wiadomość
malikowy Offline
SŁOŃCE NAWALAJ !!!

Łomianki k. Wawy
RN12

Liczba postów: 3,089
Reputacja: 12
RE: wypadek, odszkodowanie i jak to wszystko wyglada od strony prawnej
widzę że wakacje nie sprzyjają na jazdę, ciągle wypadki..
Cytat:-po jakim czasie od wypadku odbywa się sprawa sądowa prawnie stwierdzająca winę?
a skąd ma być od razu sprawa sądowa? jeśli sprawczyni się nie przyznaje to po pierwsze wzywasz Policję, ona dostaje mandat i go nie przyjmuje, wtedy dopiero sprawa jest przesyłana do sądu grodzkiego przez Policję gdzie jest orzeczenie kto jest winnym wypadku, Ty musisz stawić się na złożenie zeznań i sprawczyni zanim taki wyrok zostanie wydany ale to już Policja przy wypadku powinna wszystko wyjaśnić o ile była wezwana. Miałem taką sprawę i o samo nie przyznanie się do winy i trwała jakieś 5 miesięcy o ile się nie mylę.
Cytat:-czy po takiej sprawie będę mógł już coś grzebać się przy R1?
co chcesz przy niej grzebać? na własny koszt nie radzę,
Cytat:-kiedy uzyskam odszkodowanie za motocykl?
to zależy od TU w jakim była sprawczyni i czy jest jej potwierdzenie w tym TU, TU nie zrobi żadnej wypłaty dopóki nie będzie potwierdzenia ze strony sprawcy tak samo jeśli jest założona sprawa sądowa to TU nie zrobi nic bez orzeczenia sądu. Poza tym zgłaszasz szkodę, w ciągu 3 dni pojawia się rzeczoznawca, w ciągu następnych 3-4 masz zrobioną wycenę wartości przed i po oraz informację ile Ci wypłacą jeśli moto nie było wstawione do jakiegoś warsztatu, bo w przeciwnym wypadku TU czeka na wycenę naprawy z tego warsztatu. Jak już otrzymasz potwierdzenie ile chcą Ci wypłacić to piszesz odwołania bo na 100% będą chcieli mniej wypłacić niż być chciał.
Pamiętaj że jeżeli przy wypadku uszkodziłeś kurtkę/kombiak/kask (nawet małe zadrapanie powinno kwalifikować kask do wymiany)/rękawice to możesz to zgłosić do TU bo to też podlega pod tą szkodę i powinni Ci wypłacić kasę. Fajnie gdybyś miał jeszcze rachunki za te rzeczy.

Moja sprawa toczy się od 11 lipca i do tej pory nie mam kasy ani moto. Jest zatrudniony niezależny rzeczoznawca który zrobi swoją wycenę bo TU wyceniło mi za małą wartość motocykla przed wypadkiem. Pewnie wypłatę dostanę dopiero po wakacjach o ile będzie to sensowna kwota, a nie ochłapy..
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 + BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track ExhaustRed_icon_fuckoffdbl
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-01, 02:45 PM przez malikowy.)
2012-08-01, 02:43 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post

Wiadomości w tym wątku
RE: wypadek, odszkodowanie i jak to wszystko wyglada od strony prawnej - przez malikowy - 2012-08-01, 02:43 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->