(2019-01-18, 06:19 AM)ryba napisał(a): (2019-01-17, 10:34 PM)simon68 napisał(a): (2019-01-17, 08:57 PM)ryba napisał(a): AS piszesz o grzaniu się pieca w R1 i piszesz że idiota każe lać 10w40. Generalnie zgadzam się z Tobą w większości tego co piszesz ale tu moim zdaniem trochę tak nie do końca
Olej oprócz tego że ma smarować to również chłodzi/odbiera ciepło. Taki 10w 40 który będzie rzadszy od 10 w50 szybciej krąży po silniku i łatwiej przepływa przez newralgiczne części silnika i jednocześnie będzie go lepiej chłodzi. Mam rację?
nieeeeee
40W zerwie film w wysokiej temperaturze i nie będzie smarować a w tedy jak myślisz co wytwarza więcej ciepła
metal o metal ( czy tam aluminium czy cuś innego ), czy metal o film olejowy ???
oprócz tego jak myślisz jakie to będą różnice na tym szybszym krążeniu ???
i kolejny punkt a skąd wniosek że jak coś szybciej krąży to lepiej chłodzi ??? ( przez chłodnicę też szybciej przelatuje więcej krócej się chłodzi
... to tak już pół żartem, bo tu mechanika płynów się kłania i faktycznie są takie płyny gdzie szybciej nie znaczy lepiej....)
No pacz Pan w F1 jeżdżą na 0w20 i nie zrywa filmu 
I znam wiele przypadków gdzie wysoka lepkość powodowała grzanie się silnika. Np. moja Civic A grupa na 10w 60 prawie się usmażyla. Po przejściu na 5w40 jak ręką odjąć. W motoryzacji robisz a tak nie do końca wiesz co piszesz 
trochę się uśmiałem z rana

jak myślisz że 0w20 w F1 to coś ala mobil
FUEL ECONOMY to mi poprawiłeś humor z rana
może i fakt jak by ktoś R1 zalał takim mobilem to przy stylu jazdy koczisa sorry Kuba, piec nie będzie się grzać a i może spali 0,5 litra mniej na 100km, ale po pierwszym odwinięciu manetki to raczej od razu gps-a ustawiać na warsztat do AS-a na remont pieca....
ale wracając do oleju z F1, widziałeś go kiedyś, dotykałeś, piłeś ??? tak można go pić
używamy w firmie jeden z rodzajów tych olejów z F1 ... potocznie wołamy na niego "klajtoks" jak chcesz to mogę załatwić 100ml jedyne 1500PLN, dodam tylko, że AS by się na niego strasznie wkurwiał jak by musiał miesiącami szmatą go ścierać, albo ostrą chemią traktować żeby zszedł, raz naniesiony na gumę w elementach poślizgowych w zależności od mieszanki potrafi dawać poślizg przez 10 lat!!!!, tak 10 LAT.....
a co do oznaczenia 0w20 to tak tylko się zapytam ale te amerykańce to leją chujowe paliwo do swoich fur ile to tam mają 87 oktan ???
a przykład twojej hondy jeden komentarz

, najlepiej zlej płyn z chłodnicy, ustaw AFR na 18-1 i niech tylko olej chłodzi silnik

....
w wyczynowych maszynach olej dobiera się do temperatury pracy jednostki, jak nie umiesz tą hondą jeździć to się nie dziw że się grzeje

.... pamiętaj nie dyskutujemy tutaj o silnikach samochodowych które mają inną prędkość obrotową, inną prędkość tłoka itd... tylko o naszych wysoko obrotowych przeznaczonych do zapierdalania R1!!!!!