romuald - Wszystko jest możliwe. Wybieram się w nadchodzącym sezonie do Kisielina ale nie jestem w stanie powiedzieć kiedy. Swoją drogą zapraszam do Pszczółek. Mam w planach robić tam eventy weekendowe i jakby byli zainteresowani mogę tutaj również wrzucać info
żaba - OCZYWIŚCIE. To o czym piszesz jest ZAWSZE na 1 MIEJSCU. Jazda ma najpierw sprawiać frajdę
i dawać przede wszystkim fun. Coraz więcej osób niestety o tym zapomina i zapędza się w gonitwie za kimś chcąc dorównać a to przeważnie się źle kończy.
misiek84 - pokonywanie zakrętu przy małych prędkościach to powiedzmy że jako tako idzie, natomiast jak trzeba pokonać zakręt na prawdę bardzo szybko to okazuje się,że jest to duży problem
Wracając do techniki jazdy:
Wszystko to co zostało do tej pory napisane nie będzie miało zastosowania jeśli nie będziemy PATRZEĆ WE WŁAŚCIWE MIEJSCE. Wzrok jest absolutnym początkiem do rozpoczęcia pracy nad czymkolwiek. Może to zabrzmi dziwnie ale tak, motocykl prowadzi się wzrokiem i zawsze pojedziemy tam gdzie będziemy patrzeć.
Baza - szukamy najpierw szczytu zakrętu, następnie jak już go znajdziemy kierujemy wzrok na wyjście
z zakrętu. Da nam to lepszy obraz i perspektywę linii przejazdu.
Jeśli chodzi o linię pokonywania zakrętu - Nie ma jednej najlepszej i jedynej prawidłowej. Na wybór linii ma wpływ dużo czynników takich jak np punkt i miejsce hamowanie, prędkość, krzywizna zakrętu, miejsce wejścia w zakręt....
Następne pojęcie i aspekt bez którego nie da się szybko pokonywać zakrętów to " Przeciwskręt"
Przeciwskręt w największym możliwym skrócie - Jeżeli chcemy jechać w prawo to prawą manetkę trzeba pchnąć do przodu czyli od siebie. Analogicznie jeśli chcemy skręcać w lewo pchamy lewą manetkę do przodu czyli od siebie. Może to nam uratować dup*ko w kryzysowej i podbramkowej sytuacji jeśli będzie wyćwiczony i stanie się nawykiem.
Zacząć pracę nad techniką pokonywanie zakrętu należy od 3 rzeczy:
- Wzrok
- Przeciwskręt
- Nie zamykanie gazu w zakręcie. Baza - jazda przez cały zakręt ze stałym, "zamrożonym"gazem
Później zaczynamy dokładać pozycję