R1 rn01 dziwny problem z drugim biegiem.
Autor Wiadomość
kuba210796 Offline
Świeżak
*

Liczba postów: 6
Reputacja: 0
R1 rn01 dziwny problem z drugim biegiem.
Siemanko, nie tak dawno nabyłem RN01 , motocyklem nakręciłem nieco ponad 1200 km , i generalnie wszystko jest ok, gdyby nie kwestia ze skrzynią biegów.

Otóż zacznę od tego,że przeczytałem już i wynalazłem chyba wszystko co mogłem na temat , padających skrzyń w R1, R6 thunderrace fzr itd.. 
Jednak u mnie sprawa wygląda na odwrót , a więc po kolei.

Motocyklem można na drugim biegu odwijać do końca,latać na gumie , ciągnąć do odcięcia - zero szarpania , wypadania biegu , problem ma się gorzej przy redukcji z 3 biegu na 2 gi - wtedy lubi po prostu wyskoczyć, oraz przy zmianie z 1 na 2 , muszę użyć sporo siły, by mocno "kliknęła" jeżeli zrobię to delikatnie , to zaraz po wbiciu biegu bez dodawania gazu , wyrzuca na luz.. Da się z tym jeździć , ale wydaje mi się,że traktowanie tak skrzyni - czyli wbijanie z dużo większą siłą niż robi się to normalnie może być szkodliwe jeszcze gorzej dla skrzyni.  
Dodam tylko ,że podczas zmiany z 1 na 2 czuć jak ten bieg wchodzi , jeżeli mocno i pewnie zmienię bieg to pod nogą czuję ,że ten bieg po prostu dobrze wchodzi, czasem niestety gdy zbyt mało siły użyję , bieg wchodzi cicho i płytko - po prostu mały i płytki skok wajchy biegów jest , po czym wypada. Przy redukcji niestety ta technika nie przechodzi , ponieważ tam już lekko zbijam bieg i po prostu wypada. 

Napisałem do warsztatu w Warszawie gdzie zajmują się takowymi skrzyniami odpisali mi w ten sposób "Witam. Ja bym obstawiał dwie rzeczy- mechanizm wybierający biegi lub pamiętnik. O ile mechanizm wybierający biegi można szybko sprawdzić to z pamiętnikiem gorzej, bo trzeba silnik rozbierać. W każdym razie celuje w jedną z tych dwóch rzeczy"  

Teraz pytanie jak można szybko sprawdzić , czy jest to mechanizm wybierający biegi czy pamiętnik ? 

Trochę mi smutno, nowe moto a tu taki myk , jednak postanowiłem ,ze nie sprzedam tego narwańca bo go po prostu polubiałem i jest mi z nim dobrze :Red_icon_smile
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz z góry Dzięki Red_icon_wink
2016-06-05, 10:27 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post

Wiadomości w tym wątku
R1 rn01 dziwny problem z drugim biegiem. - przez kuba210796 - 2016-06-05, 10:27 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->