witam forumowiczów !!
zacznę od poczatku bo problem mam z nią cholernie nietypowy i brakuje mi już pomysłu co może być nie tak
wiec tak , kupiłem moto w grudniu , po jednym dniu jazy z pod dekla alternatora pojawił sie wyciek , ściagłem dekiel , i złozyłem na uszczelce ori. i silikonie , moto odpaliło kilka razy i potem efekt taki jak by aku siadło , rozebrałem jeszcze raz , odpaliła ze dwa razy i znów to samo , po czym stwierdziłem ze rozrusznik sie wolno kreci i okazało sie ze sie spalił .
pojechałem za granice , moto stało trzy miesiace , kupiłem rozrusznik , aku naładowałem i moto odpaliło od strzała kilka razy , zagrzała sie i znów to samo , efekt padnietego aku . pomysłałem ze jeszcze aku mam do wymiany , i napalony na jazde poszłem jezdzić , zrobiłem 200km i ciepła nie chciała palic, postała za kazdym razem około 20min i odpalałą , zagrzała sie ( 5min) i znów nie odpali...
rano podchodze do moto i od szczała pali kilka razy dopóki sie nie zagrzeje..
tak przez tydzien jezdziłem i zrobiłem 1800km , po czym w ostatni dzien nie chciała wcale palic , rozebrałem i okazało sie że znów sie spalił rozrusznik..
o co tu chodzi ?? mogłem teoretycznie kupic uszkodzony rozrusznik , jednak zimna pali bez problemu ,a im cieplejsza tym mocniejszy efekt słabego aku.
jak podepne prostownik (15A) to na ciepłym tez nie odpali , wiec raczej tu nie o brak prądu chodzi.
dekiel alter. składałem tez bez uszczelki i tak samo ani lepiej ani gorzej , wiec tu raczej nie chodzi o ściskanie sprzegiełka rozrusznika przez np. zacięką uszczelkę . sprzegiełko itd. sprawdziełem i złozyłem wg. schematu ,nic nie brakuje itd.
-ładowanie 13.1-13.9
-aku w stanie spoczynku ok. 12.6-13.1
-maxymalny spadek przy rozruchu ok. 9.5 na ułamek sekundy.
nagrałem filmik , za pierwszym razem odpaliła , za drugim nie i własnie tak identycznie jest za kazdym razem na ciepłym silniku,ten sam efekt, jak by ruszyła 1/10 obrotu wału i koniec
https://www.youtube.com/watch?v=BBqrWSZFPfQ