Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego?
Autor Wiadomość
Kirek Offline
Młody
**

Liczba postów: 18
Reputacja: 0
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego?
Odnośnie kombiaków jest tyle opinii co ludzi. Każdy preferuje co innego. Jeden woli Dainese, inny Alpine a jeszcze inny Berika. Każdy producent ma inną rozmiarówkę. Kupowanie kombiaka przez internet nie ważne czy nowego czy używki bez wcześniejszego przymierzenia konkretnego modelu jest bez sensu bo zawsze coś będzie nie pasować. Dla przykładu, ja mam 197cm wzrostu i jakieś 90kg wagi co bardzo zawęża mi możliwości wyboru do firm szyjących w standardzie, niestandardową rozmiarówkę jak np Dainese czy wspomniane przez Blue, Vanucci. Mój rozmiar wg Dainese to 104 ( przedłużane 52 i w takim z resztą jeżdżę do dziś). Mierzyłem 2 modele w rozmiarze 104 i oba trochę różniły się od siebie i wziąłem ten który lepiej leżał i miał troszkę dłuższe rękawy.
Co do dopasowania... Nowy kombinezon skórzany musi być troszkę za ciasny bo po jakimś czasie się troszkę rozciągnie, nie musi być aż tak ekstremalny jak w moto GP że zawodnicy zapinają go na wdechu przy pomocy jeszcze jednej osoby Red_icon_smile. Powinieneś pod niego zmieścić jakieś termo i ewentualnie bardzo cienki polarek i nic więcej. Dopasowanie jak już wcześniej zostało tutaj powiedziane służy temu żeby podczas gleby ochraniacze były przez cały czas na swoim miejscu a uwierz mi,że to jest mega istotne. Leżałem już 2 razy na poprzednim moto. Raz klasyczny szlif ze 100km/h(poza przetarciem lekkim na łokciu kombi cały mi nic się nie stało) a drugi raz wypadłem z zakrętu do rowu. Motocykl trochę ucierpiał ale dzięki ochraniaczom które były na swoim miejscu o dziwo nic mi się nie stało poza lekko spuchniętą nogą bo moto w nią uderzyło. Gdyby ochraniacze się przesunęły to miałbym po nodze i przedwczesny koniec sezonu(po widoku motocykla nikt nie mógł uwierzyć że jestem w stanie chodzić). Dlatego dobre dopasowanie kombinezonu jest takie ważne i mówię to z własnego doświadczenia. Dal ciekawości dodam,że nadal w nim jeżdżę, wymieniłem tylko ochraniacz barku i dałem wszyć 2 łaty na łokieć Red_icon_smile ) Także nie ważne czy kupisz kombi za 4k czy też za 2k. Najważniejsze żeby był dobrze dopasowany do Twojej sylwetki. Rękawy i nogawki mogą być trochę krótsze bo to rekompensują wysokie buty i długie rękawice.
Co do krótkich kurtek Dainese.... Każda kurtka od 2 częściowego kombinezonu będzie krótka bo tak została zaprojektowana żeby ją spinać ze spodniami( żeby zamek łączący był w pasie a nie na udach). Do jazdy w jeansach są zupełnie inne kurtki, dłuższe.
Na koniec chciałbym dodać tylko takie moje zdanie. Jeździmy wszyscy na motocyklach to ubierajmy się odpowiednio(same jeansy niewiele dadzą przy glebie, chyba,że mówimy o jeansach motocyklowych.).
Ja jeżdżę zawsze w pełnym kombiaku nie zależnie czy na zewnątrz jest 0 czy 40 stopni, na 1km czy w trasę 300km. To jest nasze bezpieczeństwo i nie zapominajmy o tym Red_icon_smile
Pozdro i szerokości Red_icon_smile
2015-11-29, 11:48 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post

Wiadomości w tym wątku
Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez cineks - 2015-10-19, 06:41 PM
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez Blue - 2015-10-19, 06:58 PM
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez Blue - 2015-10-19, 09:34 PM
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez dmn - 2015-10-19, 09:42 PM
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez dmn - 2015-10-19, 10:09 PM
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez ryba - 2015-10-19, 10:10 PM
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez A.S. - 2015-11-27, 07:24 PM
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez A.S. - 2015-11-27, 08:13 PM
RE: Jaki rozmiar kombinezonu 2-cześciowego? - przez Kirek - 2015-11-29, 11:48 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->